In cursul zilei de joi, între orele 14.00 si 15.00, aproximativ 100 de studenți, absolvenți, masteranzi ai Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș au manifestat pentru a atrage atenţia și pentru a sensibiliza politicienii asupra importanței adoptării proiectului de lege privind organizarea și exercitarea profesiei de dietetician. Profesie care în momentul de față nu este recunoscută rezultând astfel imposibilitatea angajării ca dieteticieni de drept  a celor aproximativ 300 de dieteticieni deja licenţiaţi în 4 Universităţi de Medicină din ţară, şi de care este absolută nevoie în România.

Studenţii, masteranzii şi actuali dieteticieni au pornit din curtea UMF Târgu Mureş într-un marş de sensibilizare  până în faţa Prefecturii Mureş, unde au scandat mesaje precum: “Sănătatea ta contează, Dietetica-i la bază”

Este imperios necesară promulgarea unei Legi a Dieteticianului deoarece:

–  Dieteticianul este o verigă lipsă în sistemul de sănătate din România, lipsă cu impact negativ asupra costurilor îngrijirilor de sănătate.

–  Alinierea la practica europeană şi internaţională într-un domeniu esenţial pentru om: alimentaţia.

Pentru acest lucru e nevoie de un pachet legistativ pentru reglementarea meseriei de dietetician şi astfel să ne aliniem la practica europeană şi internaţională.
„Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică a organizat acest marş pentru a atrage atentia asupra recunoaşterii dieteticienilor licenţiaţi ca să fie recunoscut ca personal medical specializat în Nutriţie şi Dietetică”, a menţionat Florina Ruţa, preşedinte AroND.

Proiectul de lege denumit “Organizarea si exercitarea profesiei de dietetician in Romania” a fost depus in Parlament in data de 5 noiembrie si prevede ca “dieteticianul este o persoana calificata in Nutritie si Dietetica recunoscuta de autoritatile nationale si care aplica stiinta nutritiei in alimentatia si educatia grupurilor sau indivizilor atat in situatii de boala, cat si in starea de sanatate, pentru mentinerea ei”.

Categories: Articole

Related Posts

Anunțuri

Tabară de scolioză: ScoliCamp – ARoND, Tîrgu Mureș, 6-12 august 2017

                                                                    Prima Tabără de Scolioză ediția a II-a Read more…

Anunțuri

Ghid disciplina de Nutritie – Ghid Alimentatia in colectivitati

Descarca aici: Ghid practic Alimentație in Colectivități_Tarcea Monica (1) Cartea de “Nutritia Sportivului” autori: Conf. Dr. Tarcea Monica, Martin Adrian Stefan –  se poate cumpara accesand link-ul: http://librarie.umftgm.ro/catalogsearch/result/?q=Nutr  

X
- Enter Your Location -
- or -