Aditivii alimentari şi sănătatea

Aditivii alimentari nu sunt o invenţie recentă. În Evul Mediu, salpetrul, de exemplu, a fost folosit pentru conservarea cărnii. Nitriţii, care sunt componentul activ din salpetru, sunt folosiţi şi astăzi pentru conservarea cărnii. Ei previn contaminarea cărnii cu germenii care determină apariţia botulismului. Aditivii alimentari sunt prezenţi în cantităţi mai mici sau mai mari în alimentele pe care le cumpărăm de la magazin, chiar şi în cele pe care le suspectăm cel mai puţin ca având aşa ceva în compoziţia lor.

De la uleiul comestibil rafinat, care conţine cantităţi mici de aditiv (antioxidant) ce previne râncezirea lui prematură, până la diverşi coloranţi meniţi să păstreze aspectul comercial apetisant al alimentelor, aditivii au devenit parte integrantă, vrem nu vrem, din dieta noastră zilnică. Mulţi dintre cititorii noştri se întreabă pe bună dreptate dacă aditivii alimentari nu sunt nocivi pentru sănătate, mai ales în ţara noastră unde deocamdată controlul produselor alimentare de pe piaţă nu este atât de strict ca în ţările Uniunii Europene. În articolele care urmează vom analiza această problemă pentru a pune în gardă cititorii revistei noastre în legătură cu problemele potenţiale ce pot fi generate de aditivii alimentari.

 

De ce s-au dat aditivilor alimentari numere legate de litera E?

Legislaţia UE cere ca aditivii alimentari folosiţi în alimente să fie enumeraţi clar pe eticheta produsului, alături de celelalte ingrediente. Litera E s-a stabilit în mod arbitrar, iar pentru a face diferenţa între diverşi aditivi, acestei litere i s-au ataşat diferite numere, fiecare număr corespunzând unui aditiv specific. Dacă aditivul nu se specifică sub forma E-număr (E320, E152), el trebuie specificat pe nume (exemplu: benzoat de sodiu).

În felul acesta, cumpărătorul este informat în legătură cu modul în care s-au folosit aditivii în alimentele respective şi poate să evite, dacă doreşte, alimentele care conţin anumiţi aditivi. Aditivii care au primit un număr E se presupune că au trecut testele de siguranţă şi au fost aprobaţi a fi folosiţi în Uniunea Europeană. Problema se pune în cazul aditivilor care sunt aprobaţi din raţiuni economice (ex. nitriţii pentru carne), deşi există încă semne de întrebare şi în legătură cu ei.

Pe de altă parte, chiar dacă un aditiv alimentar este aprobat, el este aprobat doar în anumite cantităţi, concentraţii care nu trebuie depăşite. În momentul în care concentraţia este depăşită, adititvul poate deveni nociv. În condiţiile în care nu exită dotare şi laboratoare moderne care să poată detecta rapid încălcările de lege în domeniu, riscul poate creşte necontrolat. În UE, este ilegală introducerea în alimente a oricărei substanţe care ar putea atenta la sănătatea consumatorului. În alte ţări europene există agenţii care studiază în mod continuu piaţa, aditivii şi problemele semnalate în legătură cu ei. De exemplu, în Anglia, există Food Standards Agency, care se ocupă îndeaproape cu această problema.

 

Clasificarea aditivilor alimentari         

Aditivii alimentari sunt grupaţi după funcţiile lor. Aditivii pe care îi întâlnim cel mai frecvent pe etichte sunt: antioxidanţii, coloranţii, emulsificatorii, stabilizatorii, agenţii de îngroşare şi de gelificare, aromatizanţii, conservanţii şi îndulcitorii.

 

Antioxidanţii

Orice aliment pregătit cu grăsime sau ulei, de la plăcinte cu carne la sosuri cu ulei, conţine foarte probabil antioxidanţi. Aceştia reduc şansele ca uleiurile, grăsimile şi vitaminele liposolubile să se combine cu oxigenul şi să-şi schimbe culoarea sau să devină râncede. Antioxidanţii sunt utilizaţi într-o gamă largă de alimente ca produsele de panificaţie, patiserie şi cofetărie, mixurile de supe şi sosuri. Vitamina C (acidul ascorbic) este unul din cei mai folosiţi antioxidanţi. Alţi antioxidanţi sunt hidroxianisolbutilatul BHA (E320) şi hidroxitoluenbutilatul BHT (E321). În doze mari, BHA şi BHT pot provoca apariţia cancerului la şoareci. În doze mici, ca cele permise în alimente, aceşti compuşi par să prevină apariţia cancerului.

 

Coloranţii alimentari

De cele mai multe ori, alimentele se colorează mai viu pentru a fi mai atractive. Unii consideră că nu ar fi necesară colorarea naturalului, deoarece prin aceasta consumatorul este indus în eroare. Alţii preferă ca băturile răcoritoare să fie de un oranj aprins şi bomboanele să fie frumos colorate. Aceste păreri contradictorii au condus la o analiză ştiinţifică internaţională a coloranţilor din alimente.

CODEX este o organizaţie internaţională aparţinând Naţiunilor Unite care este autoritatea mondială în materie de calitate a alimentelor şi în materie de standarde de siguranţă în alimentaţie. CODEX are un Comitet pentru Aditivii Alimentari şi Contaminanţi. Comitetul este format din experţi în domeniu, dar şi de reprezentanţi ai consumatorilor.

Unii coloranţi sunt naturali, aşa cum este curcuminul (E100), un extras din rădăcinile de curcumă (turmeric). Alţi coloranţi, cum este tartrazina (E102), care a fost asociată cu diferite reacţii adverse, sunt artificiali .

 

Emulsificatorii, stabilizatorii, agenţii de îngroşare şi de gelificare

Emulsificatorii ajută la amestecul omogen al ingredientelor care în mod normal nu se combină, ci se separă: uleiul şi apa, de exemplu. Stabilizatorii previn separarea amestecului odată format. Ambele clase de substanţe se folosesc pentru producerea margarinelor şi produselor tartinabile cu conţinut scăzut de grăsimi, dar se foloses şi în alimente dulci sau alte delicatese. Un exemplu ar fi locust bean gum (E410), produs din pudra de roşcove (carob).

Agenţii de îngroşare fac acelaşi lucru pe care-l face şi făina în sosuri – dau mai multă consistenţă alimentelor. Agenţii de gelificare produc un gel în amestec cu lichidele. Cel mai cunoscut este pectina (E440), care este mult folosită la prepararea gemurilor.

 

Conservanţii

Sunt folosiţi pentru a prelungi viaţa alimentelor şi a preveni alterarea lor. Orice aliment care are un termen de garanţie lung conţine cu mare probabilitate conservanţi, cu excepţia alimentelor îngheţate, a conservelor sau alimentelor uscate. De exemplu, carnea de vită, slănina, şunca şi cărnurile în general conţin nitriţi şi nitraţi (E249 to E252), dar şi conservanţi cu rolul vital de a preveni creşterea bacteriilor. Pe lângă noile formule chimice de conservare, rămân metodele vechi de când lumea: zahărul, sarea şi oţetul sunt încă pe larg folosite ca şi conservanţi pentru anumite alimente.

 

Edulcoranţii (îndulcitorii)

Căutând să reducă zahărul din alimentaţie, mulţi consumatori se îndreaptă spre alternative cum ar fi edulcoranţii cu mai puţine calorii şi putere mai mare de îndulcire. Edulcoranţii intenşi cum ar fi AS-K (E950), aspartamul (E951) şi zaharina (E954) sunt foarte reduşi în calorii şi sunt mai puţin cariogenici. Sorbitolul (E420) poate de asemenea înlocui zahărul în anumite produse. Aceşti edulcoranţi, chiar dacă sunt aprobaţi, sunt aprobaţi pentru a fi folosiţi în cantităţi limitate şi doar în anumite game de produse.

În cele ce urmează vom prezenta, sub formă de tabele, toate clasele de aditivi menţionaţi, din dorinţa de a vă pune la îndemână un material de referinţă pe care puteţi oricând să-l folosiţi pentru a verifica ceea ce consumaţi. În articolul următor vom analiza E-rile care ridică probleme şi despre care este bine să fim avizaţi atunci cînd mergem la cumpărături.

 

Coloranţi

E100          Curcumin

E101          (i) Riboflavin

(ii) Riboflavin-5′-phosphate

E102          Tartrazine

E104          Quinoline yellow

E110          Sunset Yellow FCF; Orange Yellow S

E120          Cochineal; Carminic acid; Carmines

E122          Azorubine; Carmoisine

E123          Amaranth

E124          Ponceau 4R; Cochineal Red A

E127          Erythrosine

E128          Red 2G

E129          Allura Red AC

E131          Patent Blue V

E132          lndigotine; Indigo Carmine

E133          Brilliant Blue FCF

E140          Chlorophylls and chlorophyllins

E141          Copper complexes of chlorophyll and chlorophyllins

E142          Green S

E150a        Plain caramel

E150b        Caustic sulphite caramel

E150c        Ammonia caramel

E150d       Sulphite ammonia caramel

E151          Brilliant Black BN; Black PN

E153          Vegetable carbon

E154          Brown FK

E155          Brown HT

E160a        Carotenes

E160b        Annatto; Bixin; Norbixin

E160c        Paprika extract; Capsanthian; Capsorubin

E160d       Lycopene

E160e        Beta-apo-8′-carotenal (C30)

E160f        Ethyl ester of beta-apo-8′-carotenoic acid (C30)

E161b        Lutein

E161g        Canthaxanthin

E162          Beetroot Red; Betanin

E163          Anthocyanins

E170          Calcium carbonate

E171          Titanium dioxide

E172          Iron oxides and hydroxides

E173          Aluminium

E174          Silver

E175          Gold

E180          Litholrubine BK

 

Conservanţi

E200          Sorbic acid

E202          Potassium sorbate

E203          Calcium sorbate

E210          Benzoic acid

E211          Sodium benzoate

E212          Potassium benzoate

E213          Calcium benzoate

E214          Ethyl p-hydroxybenzoate

E215          Sodium ethyl p-hydroxybenzoate

E216          Propyl p-hydroxybenzoate

E217          Sodium propyl p-hydroxybenzoate

E218          Methyl p-hydroxybenzoate

E219          Sodium methyl p-hydroxybenzoate

E220          Sulphur dioxide

E221          Sodium sulphite

E222          Sodium hydrogen sulphite

E223          Sodium metabisuiphite

E224          Potassium metabisulphite

E226          Calcium sulphite

E227          Calcium hydrogen sulphite

E228          Potassium hydrogen sulphite

E230          Biphenyl; diphenyl

E231          Orthophenyl phenol

E232          Sodium orthophenyl phenol

E234          Nisin

E235          Natamycin

E239          Hexamethylene tetramine

E242          Dimethyl dicarbonate

E249          Potassium nitrite

E250          Sodium nitrite

E251          Sodium nitrate

E252          Potassium nitrate

E280          Propionic acid

E281          Sodium propionate

E282          Calcium propionate

E283          Potassium propionate

E284          Boric acid

E285          Sodium tetraborate; borax

E1105        Lysozyme

 

Antioxidanţi

E300          Ascorbic acid

E301          Sodium ascorbate

E302          Calcium ascorbate

E304          Fatty acid esters of ascorbic acid

E306          Tocopherols

E307          Alpha-tocopherol

E308          Gamma-tocopherol

E309          Delta-tocopherol

E310          Propyl gallate

E311          Octyl gallate

E312          Dodecyl gallate

E315          Erythorbic acid

E316          Sodium erythorbate

E320          Butylated hydroxyanisole (BHA)

E321          Butylated hydroxytoluene (BHT)

 

Edulcoranţi

E420          (i) Sorbitol

(ii) Sorbitol syrup

E421          Mannitol

E953          lsomalt

E965          (i) Maltitol

(ii) Maltitol syrup

E966          Lactitol

E967          Xylitol

E950          Acesulfame K

E951          Aspartame

E952          Cyclamic acid and its Na and Ca salts

E954          Saccharin and its Na, K and Ca salts

E957          Thaumatin

E959          Neohesperidine DC

 

Emulsificatori, stabilizatori, agenţi de îngroşare şi gelificare

E322          Lecithins

E400          Alginic acid

E401          Sodium alginate

E402          Potassium alginate

E403          Ammonium alginate

E404          Calcium alginate

E405          Propane-1,2-diol alginate

E406          Agar

E407          Carrageenan

E407a        Processed eucheuma seaweed

E410          Locust bean gum; carob gum

E412          Guar gum

E413          Tragacanth

E414          Acacia gum; gum arabic

E415          Xanthan gum

E416          Karaya gum

E417          Tara gum

E418          Gellan gum

E425          Konjac

E432          Polyoxyethylene sorbitan monolaurate; Polysorbate 20

E433          Polyoxyethylene sorbitan mono-oleate; Polysorbate 80

E434          Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate; Polysorbate 40

E435          Polyoxyethylene sorbitan monostearate; Polysorbate 60

E436          Polyoxyethylene sorbitan tristearate; Polysorbate 65

E440          Pectins

E442          Ammonium phosphatides

E444          Sucrose acetate isobutyrate

E445          Glycerol esters of wood rosins

E460          Cellulose

E461          Methyl cellulose

E463          Hydroxypropyl cellulose

E464          Hydroxypropyl methyl cellulose

E465          Ethyl methyl cellulose

E466          Carboxy methyl cellulose

E467          Sodium carboxy methyl cellulose

E468          Crosslinked sodium carboxy methyl cellulose

E469          Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose

E470a        Sodium, potassium and calcium salts of fatty Acids

E470b        Magnesium salts of fatty acids

E471          Mono- and diglycerides of fatty acids

E472a        Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E472b        Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E472c        Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E472d       Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E472e        Mono- and diacetyltartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E472f        Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

E473          Sucrose esters of fatty acids

E474          Sucroglycerides

E475          Polyglycerol esters of fatty acids

E476          Polyglycerol polyricinoleate

E477          Propane-1,2-diol esters of fatty acids

E479b        Thermally oxidised soya bean oil interacted with mono and diglycerides of fatty acids

E481          Sodium stearoyl-2-lactylate

E482          Calcium stearoyl-2-lactylate

E483          Stearyl tartrate

E491          Sorbitan monostearate

E492          Sorbitan tristearate

E493          Sorbitan monolaurate

E494          Sorbitan monooleate

E495          Sorbitan monopalmitate

E1103        Invertase

 

Altele

Acizi, reglatori de aciditate, anti-spumanţi, agenţi anti-agregare, săruri de emulsificare, agenţi de întărire, agenţi aromatizanţi, agenţi de tratare a făinii, agenţi spumanţi, agenţi glazuranţi, umectanţi, amidon modificat, gaze de împachetare, agenţi de creştere etc.

E170          Calcium carbonates

E260          Acetic acid

E261          Potassium acetate

E262          Sodium acetate

E263          Calcium acetate

E270          Lactic acid

E290          Carbon dioxide

E296          Malic acid

E297          Fumaric acid

E325          Sodium lactate

E326          Potassium lactate

E327          Calcium lactate

E330          Citric acid

E331          Sodium citrates

E332          Potassium citrates

E333          Calcium citrates

E334          Tartaric acid (L-(+))

E335          Sodium tartrates

E336          Potassium tartrates

E337          Sodium potassium tartrate

E338          Phosphoric acid

E339          Sodium phosphates

E340          Potassium phosphates

E341          Calcium phosphates

E 343         Magnesium phosphates

E350          Sodium malates

E351          Potassium malate

E352          Calcium malates

E353          Metatartaric acid

E354          Calcium tartrate

E355          Adipic acid

E356          Sodium adipate

E357          Potassium adipate

E363          Succinic acid

E380          Triammonium citrate

E385          Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate; calcium disodium EDTA

E422          Glycerol

E431          Polyoxyethylene (40) stearate

E450          Diphosphates

E451          Triphosphates

E452          Polyphosphates

E459          Beta-cyclodextrin

E500          Sodium carbonates

E501          Potassium carbonates

E503          Ammonium carbonates

E504          Magnesium carbonates

E507          Hydrochloric acid

E508          Potassium chloride

E509          Calcium chloride

E511          Magnesium chloride

E512          Stannous chloride

E513          Sulphuric acid

E514          Sodium sulphates

E515          Potassium sulphates

E516          Calcium sulphate

E517          Ammonium sulphate

E520          Aluminium sulphate

E521          Aluminium sodium sulphate

E522          Aluminium potassium sulphate

E523          Aluminium ammonium sulphate

E524          Sodium hydroxide

E525          Potassium hydroxide

E526          Calcium hydroxide

E527          Ammonium hydroxide

E528          Magnesium hydroxide

E529          Calcium oxide

E530          Magnesium oxide

E535          Sodium ferrocyanide

E536          Potassium ferrocyanide

E538          Calcium ferrocyanide

E541          Sodium aluminium phosphate

E551          Silicon dioxide

E 552         Calcium silicate

E553a        (i) Magnesium silicate

(ii) Magnesium trisilicate

E553b        Talc

E554          Sodium aluminium silicate

E555          Potassium aluminium silicate

E556          Aluminium calcium silicate

E558          Bentonite

E559          Aluminium silicate; Kaolin

E570          Fatty acids

E574          Gluconic acid

E575          Glucono delta-lactone

E576          Sodium gluconate

E577          Potassium gluconate

E578          Calcium gluconate

E579          Ferrous gluconate

E585          Ferrous lactate

E620          Glutamic acid

E621          Monosodium glutamate

E622          Monopotassium glutamate

E623          Calcium diglutamate

E624          Monoammonium glutamate

E625          Magnesium diglutamate

E626          Guanylic acid

E627          Disodium guanylate

E628          Dipotassium guanylate

E629          Calcium guanylate

E630          lnosinic acid

E631          Disodium inosinate

E632          Dipotassium inosinate

E633          Calcium inosinate

E634          Calcium 5′-ribonucleotides

E635          Disodium 5′-ribonucieotides

E640          Glycine and its sodium salt

E650          Zinc acetate

E900          Dimethylpolysiloxane

E901          Beeswax, white and yellow

E902          Candelilla wax

E903          Carnauba wax

E904          Shellac

E905          Microcrystalline wax

E912          Montan acid esters

E914          Oxidised Polyethylene wax

E920          L-Cysteine

E927b        Carbamide

E938          Argon

E939          Helium

E941          Nitrogen

E942          Nitrous oxide

E943a        Butane

E943b        Iso-butane

E944          Propane

E948          Oxygen

E949          Hydrogen

E999          Quillaia extract

E1200        Polydextrose

E1201        Polyvinylpyrrolidone

E1202        Polyvinylpolypyrrolidone

E1404        Oxidised starch

E1410        Monostarch phosphate

E1412        Distarch phosphate

E1413        Phosphated distarch phosphate

E1414        Acetylated starch

E1420        Acetylated Starch

E1422        Acetylated distarch adipate

E1440        Hydroxyl propyl starch

E1442        Hydroxy propyl distarch phosphate

E1450        Starch sodium octenyl succinate

E1451        Acetylated oxidised starch

Polyethylene glycol 6000

E1505        Triethyl citrate

E1518        Glyceryl triacetate; triacetin

E1520        Propan-1,2-diol; propylene glycol

 

Dr. Nicolae Dan MPH

 

Categories: Articole