S.O.S.” Tîrgu Mureș

La ora actuală, bolile cardiovasculare, urmate de bolile canceroase reprezintă cause importante de deces la nivel mondial. Studiile epidemiologice au găsit o creştere progresivă a prevalenţei factorilor de risc cardiovasculari (dislipidemie, hipertensiune arterială, tulburări ale controlului glicemic) datorită în general stilului de viaţă şi în mod particular alimentaţiei. În cadrul procesului de geneză a bolilor cronice cardiovasculare sau maligne, se pare că dieta joacă un rol central. Scopul studiului a fost de a evidenţia relaţia dintre indicatorii antropometrici sau biochimici şi apariţia unor boli cronice într-o populaţie adultă, în condiţiile unui regim alimentar predominant omnivor. S-a efectuat un studiu cross-secţional bazat pe chestionarea a 2045 de persoane eşantionate sistematic din oraşul Tîrgu-Mureş. S-au urmărit datele demografice, indicatori antropometrici (înălţime, greutate, circumferinţa abdominală), parametrii biochimici (glicemie, colesterol), prezenţa bolilor cronice, tipul de regim alimentar şi aprecierea stării de sănătate. Aproximativ 27% dintre respondent au relatat că suferă de una sau mai multe boli cronice cardiovasculare sau maligne.

S-au obţinut diferenţe semnificative statistic (p<0.05), cu valori ale parametrilor urmăriţi mult mai mari la persoanele care au relatat că suferă de cardiopatie ischemică, obezitate, diabet zaharat sau hipertensiune arterială, în schimb nu am identificat diferenţe semnificative în cazul afecţiunilor maligne

Identificarea statistică a unor indicatori antropometrici sau biochimici este relevantă pentru dezvăluirea prevalenţei bolilor cronice într-o comunitate. S-au obţinut diferenţe semnificative statistic (p<0.05), cu valori ale parametrilor urmăriţi mult mai mari la persoanele care sufereau de cardiopatie ischemică, obezitate, diabet zaharat sau hipertensiune arterială, în schimb nu am identificat diferenţe semnificative în cazul afecţiunilor maligne. Rezultatele arată că în special populaţia între 50-70 de ani ar trebui să intervină pentru corectarea dietei, fiind un segment de vârstă prin prisma mai multor caracteristici, vulnerabil la apariţia bolilor cronice. (AMT, vol. II, nr. 2, 2013, pag. 45)

Florina Daniela Ruţa
Preşedinte ARoND